דיסמנוריאה היא בעיה רפואית גניקולוגית המשפיעה על נשים רבות במהלך שנות הפוריות שלהן. מצב זה מדבר על כאבי מחזור חזקים אשר נשים חוות בבטן התחתונה והאגן לפני או במהלך הווסת, בעיקר כאבים חמורים המשבשים את אורח החיים התקין. לדיסמנוריאה מלווה לעיתים גם מנורגיה, דימום יתר .
למה יש כאבי מחזור?
ניתן לסווג דיסמנוריאה לשני סוגים: ראשוני ומשני.
דיסמנוריאה ראשונית- זהו הסוג הנפוץ יותר ומתחיל בדרך כלל תוך שנה או שנתיים מהמחזור הראשון של האישה. זה נגרם על ידי שחרור של פרוסטגלנדינים, חומרים דמויי הורמונים המעוררים התכווצויות רחם כדי לעזור להשיל את רירית הרחם. רמות מוגזמות של פרוסטגלנדין יכולות להוביל להתכווצויות אינטנסיביות יותר, וכתוצאה מכך לכאב.
דיסמנוריאה משנית- סוג זה נחווה בדרך כלל בשלב מאוחר יותר בחיים ויכול להיגרם על ידי מצבים רפואיים, כגון אדנומיוזיס, אנדומטריוזיס וגודש ורידי אגן . מצבים אלו יוצרים כאב נוסף עקב דלקת או חריגות מבניות.
כמו כן, יש נשים החוות כאבי מחזור אחרי המחזור, מצב אשר יכול להיות תמוה ומדאיג. הגורמים לכך עשויים להיות ביוץ מוקדם, דיסמנוריאה משנית, התכווצויות רחם הממשיכות לאחר המחזור, תנודות הורמונליות, מתח וחרדה ועוד.
זאת ועוד, כאבי מחזור לאחר לידה עלולים להיות כואבים, אך עם זאת הם שכיחים ונורמלים. לאחר הלידה, הרחם מתכווץ בחזרה לגודלו לפני ההיריון. התכווצויות יכולות להרגיש דומות לכאבי מחזור.
ישנן הפרשות מהנרתיק המתרחשות לאחר הלידה כאשר הרחם משיל את הרירית שתמכה בהריון. זה נמשך מספר שבועות ועלול לגרום לתחושות דמויות התכווצויות. כמו כן, לרירית הרחם לוקח זמן להחלים ולהתחדש לאחר הלידה. כאשר תהליך זה מתרחש, ניתן לחוות אי נוחות לסירוגין בדומה לכאבי מחזור.
כאבי מחזור- תסמינים
חומרת כאבי מחזור או הריון משתנה מאישה לאישה. סימני מחזור יכולים לנוע בין אי נוחות קלה לבין כאב מתיש. תסמינים נפוצים כוללים-
- התכווצויות- הכאב מתחיל לרוב יום או יומיים לפני הווסת ועשויים להימשך מספר ימים.
- כאבי בטן תחתונה- כאב עמום וכואב בבטן התחתונה.
- כאבי גב- נשים רבות חוות כאבי גב תחתון לצד אי נוחות בבטן.
- כאבי רגליים במחזור לצד תחושות נוספות לא נעימות.
- בחילות והקאות- כאבי מחזור קיצוניים עלולים לגרום לבחילות ואפילו הקאות במקרים מסוימים.
- כאבי ראש ועייפות- שינויים הורמונליים עלולים להוביל לכאבי ראש ועייפות בזמן הווסת.
איך להקל על כאבי מחזור חזקים?
אם ברצונכן להקל על כאבי מחזור חזקים מהרגיל, יש מספר המלצות שכדאי ליישם:
- שינויים באורח החיים-תזונה בריאה- תזונה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים וחלבון רזה יכולה לעזור בהפחתת דלקות ולהקל על התכווצויות.
פעילות גופנית סדירה- פעילות גופנית מגבירה את זרימת הדם, מפחיתה את חומרת ההתכווצויות וכן מסייעת למצב של כאבי מחזור קשים. פעילויות כמו יוגה ושחייה יכולות להיות מועילות במיוחד.
הידרציה- הקפדה על שתיה עוזרת בשמירה על תפקוד הגוף הכולל, כולל טיפול בכאב.
- שיכוך כאבים-תרופות ללא מרשם- תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות כמו איבופרופן יכולות להקל על הכאב.
תרופות מרשם- במקרים חמורים של כאבי מחזור קשים במיוחד, רופא הנשים עשוי להמליץ על משככי כאבים חזקים יותר או תרופות הורמונליות לוויסות הווסת.
- טיפול בחום-בקבוקי מים חמים או כריות חימום- הפעלת חום על הבטן התחתונה יכולה להרפות את השרירים ולספק הקלה מהתכווצויות.
- טכניקות הרפיה-תרגילי נשימה- נשימה עמוקה ואיטית יכולה לעזור בהתמודדות עם כאב ולהפחית מתח.
מדיטציה ומיינדפולנס- תרגולים אלה יכולים לקדם הרפיה ולהסיח את הדעת מאי נוחות.
- טיפולים אלטרנטיביים- דיקור סיני- יש נשים שמוצאות הקלה באמצעות מפגשי דיקור.
תרופות צמחיות- צמחי מרפא מסוימים כמו ג'ינג'ר, קמומיל וקינמון עשויים לעזור להקל על אי נוחות במחזור.
- התערבויות רפואיות-מניעת הריון הורמונלית- שיטות כמו גלולות למניעת הריון, מדבקות או התקן תוך רחמי יכולות לווסת את מחזורי הווסת ולהפחית התכווצויות.
ניתוח- במקרים של דיסמנוריאה משנית הנגרמת ממצבים כמו אנדומטריוזיס או שרירנים וגורמת למצב של כאבים חזקים במחזור, ניתן לשקול ניתוח.
ד"ר קאופמן הינו מנתח בכיר בבית חולים 'אסותא' בחיפה ובמחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי כרמל. כמו כן, אחראי תחום כירורגיה גניקולוגית זער פולשנית ומנהל המרכז הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בכרמל.
זאת ועוד, ד"ר יובל קאופמן מתמחה בניתוחים אנדוסקופים מורכבים כולל לפרוסקופיות, היסטרוסקופיות. יתרה מכך, הוא מייסד ומנהל את את "המרכז הרב-תחומי לטיפול באנדומטריוזיס" במרכז הרפואי כרמל.
לשאלות ובירור נוסף צרו קשר במספר 073-3869130.