רזרבה שחלתית מתייחסת למספר הביציות הנותרות של האישה בזמן ביצוע הבדיקה. זהו גורם מכריע בקביעת פוטנציאל הפוריות, מכיוון שיש קשר ישיר בין כמות הביציות הנותרות לבין היכולת להרות.

בדיקת רזרבה שחלתית ממלאת תפקיד קריטי בהערכת בריאות הרבייה של האישה ובתכנון המשפחה מכיוון שהיא מספקת תובנות חשובות לגבי מצב הפוריות שלה.

למה חשוב לדעת מהי הרזרבה השחלתית?

על ידי הבנת מצב הרזרבה השחלתית, ניתן:

  • לתכנן טוב יותר טיפולי פוריות.
  • להבין את הפוטנציאל לכניסה טבעית להריון.
  • לטפל בכל חששות הפוריות בשלב מוקדם.

ניטור הרזרבה השחלתית מאפשר לכל אישה או זוג לקבל החלטות מושכלות לגבי עתידם/ן ולגבי פוטנציאל הפוריות של האישה. זה מאפשר לנקוט בצעדים יזומים לשמירת הפוריות ולהגיע לגודל המשפחה הרצוי.

גורמים המשפיעים על רזרבה שחלתית

גורמים שונים משפיעים על הרזרבה השחלתית של האישה, כוללים גיל, גנטיקה, בחירות אורח חיים ומצבים רפואיים שונים. ככל שנשים מתבגרות, הרזרבה השחלתית שלהן יורדת באופן טבעי ובעקבות זאת צפוי קושי רב יותר להרות.

נטיות גנטיות וגורמי אורח חיים לא מומלצים, כגון עישון, צריכת אלכוהול מופרזת ותזונה לקויה, משפיעים גם הם לרעה על הרזרבה השחלתית.

תפקיד הרופא בהכנות לבדיקת רזרבה שחלתית

נשים המעוניינות לעבור בדיקת רזרבה שחלתית חשוב שיתייעצו עם אנדוקרינולוג מומחה לפוריות ו/או רופא נשים מומחה בתחום שיוכל להדריך אותן בתהליך. השלבים הכרוכים בבדיקת רזרבה שחלתית עשויים לכלול בדיקות דם, סריקות אולטרסאונד, הערכה יסודית של ההיסטוריה הרפואית וצורת אורח החיים.

ניתן במידת מה להשפיע לטובה על הרזרבה השחלתית באמצעות ביצוע שינויים באורח החיים לתמיכה בבריאות השחלות, כגון שמירה על משקל תקין, ניהול גורמי מתח והימנעות מהרגלים מזיקים.

בדיקה רזרבה שחלתית – איך בודקים רזרבה שחלתית?

ישנם כמה סוגים של בדיקות, ושיקלול שלהן מאפשר להבין מהי הרזרבה השחלתית. הבדיקות כוללות:

  • בדיקת דם רזרבה שחלתית: למדידת רמת ה-Anti-Mullerian Hormone (AMH) – הורמון שמופרש מזקיקים בשחלה. רמה גבוהה יותר מעידה על יותר ביציות.
  • בדיקת אולטרסאונד: לספירת מספר הזקיקים הלא בשלים הנמצאים בשחלות. נקרא באנגלית Antral Follicular Count (AFC). הבדיקה יכולה להתבצע בבדיקת אולטראסאונד פשוטה.
  • פרופיל הורמונלי: ביום השלישי עד החמישי לווסת מבצעים בדיקת דם הבודקת הורמונים מסוג FSH, LH -E2.
  • בדיקת התגובה השחלתית לגירוי שחלתי הורמונלי במהלך טיפולי פוריות: אם התבצעו בעבר, תגובה נמוכה מעידה על רזרבה נמוכה.

פירוש תוצאות בדיקת רזרבה שחלתית

הבנה של תוצאות בדיקת הרזרבה השחלתית וניתוח נכון שלהן חשובים במיוחד לקביעת מצב הפוריות. רזרבה שחלתית נמוכה עשויה להצביע על ירידה במספר הביציות. יש קשר בין כמות הביציות ואיכות ההביציות – ככל שהתוצאה נמוכה יותר ניתן להסיק כי איכות הביציות תהיה נמוכה יותר רזרבה שחלתית גבוהה עשויה להצביע על מספר גבוה יותר של ביציות, אך לא בהכרח מבטיחה פוריות תקינה.

בדיקות AFC ובדיקות רזרבה שחלתית FSH ממלאות תפקידים משמעותיים להערכת הרזרבה השחלתית ומספקות מידע רב ערך על כמות ואיכות הביציות. אך למעשה, זהו רק שלב אחד מתוך כמה בדרך לניתוח הגורמים המפריעים לאישה להרות. כיום, מקובל יותר לבצע את בדיקת ה-AMH שנחשבת אמינה.

ד"ר יובל קאופמן – מומחה לבעיות פוריות

ד"ר יובל קאופמן, רופא בכיר במרכז הרפואי כרמל ובבית החולים אסותא בחיפה, הוא מומחה בעל שם בתחום המיילדות והגינקולוגיה. עם הניסיון והמומחיות הרבים שלו, ד"ר קאופמן מחויב להעניק את האיכות הגבוהה ביותר של טיפול למטופליו, לרבות בדיקת רזרבה שחלתית מקיפה, ובמקרה הצורך ייעוץ והדרכה בטיפולי פוריות שונים.

זכרי, בריאות מערכת הרבייה שלך היא יקרת ערך, ונקיטת צעדים יזומים לבדיקת הרזרבה השחלתית שלך, יחד עם ניצול חכם שלה, יכולים לסלול את הדרך לעתיד המשפחה שאת כל כך רוצה לגדל.

אנחנו כאן בשבילך, בטלפון 050-9500525 או 073-3869130. קבעי תור ונצא לדרך.

צור קשר ונשוב אליך בהקדם
סגירת תפריט
דילוג לתוכן