בדיקת פאפ היא בדיקה חיונית לאיתור סרטן צוואר הרחם, השלישי בשכיחותו בעולם מבין סוגי הסרטןלנשים למרות ששיעור הסרטן במדינת ישראל הוא מהנמוכים מבין המדינות המערביות, עדיין כ-250 נשים מאובחנות במחלה מדי שנה.
מכיוון שמחלה זו עלולה להיות קטלנית במיוחד ועלולה להתפרץ ללא סימנים מקדימים, בדיקת pap נועדה להציל חיים. הבדיקה פשוטה וקלה ומאפשרת גילוי מוקדם, כך שטיפול המגיע בזמן מאפשר מניעה של התפתחות גידול סרטני ובריאות לשנים ארוכות. מה זה HPV Screening? מהי המחלה? ומה עושים כאשר מקבלים בדיקת פאפ חיובית? על כך ועוד במאמר זה.
מה זה HPV?
וירוס הפפילומה האנושי (HPV) הוא וירוס נפוץ שעלול להוביל לסרטן צוואר הרחם. בדיקת פפילומה מיועדת לזהות את זני ה-HPV . לווירוס זה ישנם כ-60 זנים שונים, שכל אחד מהם מתאפיין ברמת סיכון אחרת למחלת סרטן צוואר הרחם.
החשיבות של זיהוי מוקדם
חשוב לאבחן את המחלה בשלביה המוקדמים. זיהוי מוקדם ככל הניתן מאפשר לטפל ברקמה הטרום-סרטנית ולמנוע את התפתחות הסרטן עצמו. כאשר הגילוי הוא בשלב מוקדם, סיכויי ההחלמה עומדים על 90-95 אחוזים. בשלבים מתקדמים, סיכויי ההחלמה יורדים לכ-50 אחוזים בלבד.
מהי בדיקת פאפ (PAP)?
בדיקת פאפ היא בדיקת סקר שגרתית המשמשת לאיתור סימנים מוקדמים של סרטן צוואר הרחם.
בדיקת פאפ – איך עושים?
בדיקה זו מתבצעת אצל רופא נשים במהלך ביקור שגרתי, למשל בביקורת אחרי לידה. בבדיקה נאספים תאים מצוואר הרחם באמצעות מטוש ייעודי ומברשת מיוחדת. הם נבדקים במיקרוסקופ בתנאי מעבדה לאיתור חריגות.
נשים רבות חוששות כי בדיקת פאפ תכאב להן. ישנה אפשרות שיחוו תחושת אי נוחות או כאב קל מאוד במהלך הבדיקה, מעבר לכך הבדיקה אינה כואבת ולא צפויות לה תופעות לווי אחרי.
כמו כן, ניתן לבצע בדיקת פאפ בהריון ובכל שלב אחר בחיים, מאחר וזו לא בדיקה הפולשת לרחם עצמו.
חשוב להדגיש כי זהו אמצעי מניעה חיוני המסייע בזיהוי תאים טרום-סרטניים לפני שהם מתפתחים לסרטן.
בדיקת פאפ – מתי יש תוצאות?
לרוב, לאחר בדיקת HPV, תוצאות מגיעות תוך שבועיים-שלושה.
- תוצאות תקינות: לא נצפתה נוכחות של פתולוגיה ברקמה ואין נזקים רקמתיים מסוג אחר.
- תוצאות לא תקינות: ישנן תוצאות שונות, שכל אחת מהן מחייבת המשך בירור רפואי לשלילת ממאירות.
חשוב לציין שגם אם הממצא אינו תקין, הוא לא מחייב הימצאות של סרטן צוואר הרחם וממצאים ממאירים. מכיוון שזו בדיקת סקר, היא מבדילה בין התקין לחלוטין לבין הממצאים הדורשים בירור נוסף. לכן חשוב להמשיך את הבירור כדי לטפל באופן מיידי במקרה של סרטן צוואר הרחם. עם זאת, גם בעת קבלת תוצאות שאינן תקינות, קיימת תקווה שמדובר בתוצאה שאינה ממאירה. מידע זה מתברר כאמור, בהמשך הבדיקות המקיפות.
בדיקת פאפ – כל כמה זמן?
בגילאי 25-65 קיימת המלצה גורפת לביצוע הבדיקה, גם לנשים שאינן בקבוצת סיכון. הבדיקה כלולה בסל התרופות ואינה כרוכה בתשלום נוסף.
התדירות המומלצת היא:
- עד גיל 54: לבצע את הבדיקה אחת לשלוש שנים.
- מגיל 55 ועד 65: ההמלצה היא פעם בחמש שנים.
מעל גיל זה, נשים שלא ביצעו בדיקה בעשר השנים האחרונות זכאיות לבדיקה אחת בסל התרופות. נשים המעוניינות לבצע בתדירות גבוהה יותר בדיקת פאפס יכולות לעשות זאת בתשלום נוסף, או בהסתמך על ביטוחים משלימים, הרחבות סל וביטוחים פרטיים.
מיותר לציין כי ההמלצות לגבי תדירות בדיקות פאפ עשויות להשתנות בהתאם לגורמי סיכון אינדיבידואליים או היסטוריה רפואית, משפחתית ואישית. בדיקה סדירה חיונית לגילוי מוקדם ומניעה של סרטן צוואר הרחם.
ד"ר יובל קאופמן – כירורגיה גניקולוגית מתקדמת
לסיכום, מתן עדיפות לבדיקות סקר צוואר הרחם כמו בדיקות פאפ היא צעד יזום קריטי לשמירה על בריאותך. בדיקות סדירות, מעקבים בזמן ותקשורת שוטפת עם הרופא המטפל הם חיוניים וחשובים לגילוי מוקדם ומניעה של סרטן צוואר הרחם.
ד"ר יובל קאופמן, מנתח בכיר בבתי החולים אסותא חיפה ומרכז רפואי כרמל, אחראי תחום כירורגיה גינקולוגית לפרוסקופית ומנהל המרכז הרב-תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בכרמל. ד"ר יובל קאופמן מטפל בממאירויות גניקולוגיות שונות, תוך ביצוע פעולות כירורגיות בשיטה לפרוסקופית או בפתיחת בטן, לפי שיקול דעת מקצועי.
את מוזמנת ליצור איתנו קשר בטלפון 050-9500525 או 073-3869130. אנחנו כאן לרשותך בכל מידע או טיפול שנדרשים לך.